Delsjöområdets bästa badplatser

Delsjöområdet med sina 1370 hektar fantastiskt natur bara några kilometer från Göteborgs centrum är rekreationsområdet som har så mycket som en miljon besökare varje år.

I detta naturreservat finns det både större och mindre sjöar/vattendrag som är väl värda ett besök hela året. För dagar med bra badväder så listar vi här de bästa platserna att bada på, både officiella badplatser som mindre badställen där det krävs en promenad för att nå fram.

Alla dessa badplatser passar väldigt bra att utgå ifrån om man vill träna swimrun, simma en sväng och spring på stigarna i området. Ni kommer då väl förberedda till vårt årliga swimruntävling Skatås sjöar som går i augusti.

Delsjöbadet

Vatten: Stora Delsjön
Hitta till Delsjöbadet

Delsjöbadet
Foto: Mikael Svensson

I västra delen av Delsjöområdet ligger den kanske mest kända badplatsen i området, Delsjöbadet. Med sin stora gräsbacke och sandstrand finns det plats för väldigt många besökare vid detta bad. Bredvid stranden finns också massor med klippor att sola på eller bada ifrån.
Ibland finns kiosk i toppen av gräsbacken, men annars ligger det mysiga caféet Kaffestugan Lyckan några hundra meter bort.

Utrustning: Bryggor, lekplats, grillplats, beachvolleyplan, toalett, öppen 7-22 (dam, herr, handikapp).

Närmaste hållplats: Töpelsgatan, eller Kallebäck. Från hållplatsen är det 2 kilometer till badplatsen.
Närmaste flexlinjemötesplats: 685 Delsjöbadet (Flexlinjen Örgryte och Flexlinjen Härlanda)

Parkering: 82 platser (Delsjöbadet norra), 152 platser (Delsjöbadet södra). Du kan betala med din telefon, bensinkort eller kontanter.

Härlanda tjärns badplats

Vatten: Härlanda tjärn
Hitta till Härlanda tjärns badplats

Härlanda tjärns badplats, den södra mindre stranden
Härlanda tjärns badplats, den södra mindre stranden

I norra delen av Delsjöområdet ligger Härlanda tjärn som är en populär plats att ta ett dopp i. Det finns gräsytor, sandstrand och bryggor att bada från. Badet är uppdelat i två delar kan man säga, en stor badstrand och en lite mindre strand bredvid. Kafé och kiosk finns.

Utrustning: Bryggor, lekplats, utomhusdusch, toalett öppen 7-22 (dam, herr, handikapp), grillplats, ramp ner i vattnet för personer med fysisk funktionsnedsättning (vid bryggan till vänster om stranden).

Det är hundförbud på Härlanda Tjärn mellan 1 maj – 15 september.

Närmaste hållplats: Spåntorget. Från hållplatsen är det 700 meter till badplatsen.
Närmaste flexlinjemötesplats: 599 Härlanda Tjärn (Flexlinjen Örgryte och Flexlinjen Härlanda)

Parkering: 176 platser. Pris: 6 kr/tim, 30 kr/dag alla dagar 08-22. Du kan betala med din telefon, bensinkort eller kontanter.

Lilla Delsjöns östra strand

Vatten: Lilla Delsjön
Hitta till Lilla Delsjöns östra strand

Lilla Delsjöns östra strand

Vid Lilla Delsjöns östra strand bara några hundra meter från Bertilssons stuga ligger en fin strand med mycket långgrunt vatten. Stora gräsytor, fikabord och även ett perfekt ställe att lägga till kanoter ifall man paddlar kanot i Delsjöarna. Grillplats finns även i en närliggande skogsdunge.

Blir man fikasugen är det bara att gå till Bertilssons stuga (200 m) som har massor med fikabröd, mat och glass (stängt måndagar).

Närmaste hållplats: Analysvägen. Från hållplatsen är det 1,3 km till badplatsen.
Parkering: Bertilssons stugas parkering 800 m från badplatsen. Fri parkering.

Kotången

Vatten: Lilla Delsjön
Hitta till Kotången

På denna udde i Lilla Delsjön är det väldigt fint, med utsikt åt alla håll över sjön. Det är mest klippor att ligga på men lite gräs också. Var försiktig på en del ställen då du ska i och bada då klipporna kan vara hala under vattnet.

Västra Långvattnet

Vatten: Västra Långvattnet
Hitta till Västra Långvattnet

Utsikt över Västra Långvattnet

På 1940-talet byggdes det omlädningsstugor och botten på Västra Långvattnet rensades får att det skulle bli bättre att bada där. Denna fantastiska ”sjö” som ligger högt uppe på Getryggen har berghällar i vattennivå att bada på längst med västra sidan och helt tvärtemot på östra sidan. Där är det höga klippor som går att hoppa ifrån på vissa ställen. Se nedan.

Närmaste hållplats: Spåntorget. 3 km gångväg till badplatsen.

Det absolut bästa sättet att ta sig hit är att cykla på grusåttan och parkera cykeln (ungefär vid 4:e kilometerskylten) nedanför trappan som går upp till Västra Långvattnet.

Västra Långvattnets hoppklippa

Vatten: Västra Långvattnet
Hitta till Västra Långvattnets hoppklippa

Tjej hoppar vid Västra Långvattnet

På östra sidan av Västra Långvattnet finns en berghäll som är som gjord för de som vill hoppa från klippor. Det går att hoppa från allt mellan 0 – 5 meter.

Brattklevs udde

Vatten: Stora Delsjön
Hitta till Brattklevs udde

Två swimrunners på Brattklevs udde

En spetsig udde i Stora Delsjön, där man kan bada från klippor eller en liten sandstrand. Nära stan, men ändå avskilt. Runt denna stora udde finns det även många andra fina berghällar att bada på.

Östra Långvattnet

Vatten: Östra Långvattnet
Hitta till Östra Långvattnet

Östra Långvattnet

Denna fina udde med berghällar ligger långt från närmaste väg. En otroligt fint ställe vars klippor går alldeles utmärkt att bada ifrån.

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *