Minimal utrustning krävs i Skatås sjöar

I swimrun-tävlingen Skatås sjöar tävlar man i 2-mannalag eller individuellt. Löpsträckorna går på slingrande stigar och simningen i sex eller tre sötvattendrag (mer information om de olika banorna). I slutet av augusti brukar det vara hyfsat varmt i vattnet och som vanligt, i Delsjöområdet i Göteborg, bitvis tekniska stigar att springa på. Detta ställer lite krav på utrustningen som kanske inte helt liknar övriga swimrun-lopp i västsverige. I denna artikel resonerar vi lite över utrustningen som är tillåten och ej tillåten i Skatås sjöar. Alla regler hittar ni i tävlingsinformationen.

Swimrun för alla, minimal utrustning

I Skatås sjöar är det inte mycket utrustning som behövs för att deltaga, alla kan alltså vara med! Av arrangören erhålls obligatorisk utrustning i form av visselpipa att blåsa i ifall man hamnar i nöd samt en badmössa som måste vara påsatt under alla simmoment. Utöver det är det endast ett neoprenplagg (våtdräkt eller neoprenshorts) och/eller dolme som behövs för att deltaga. Alltså minimal utrustning, vilket vi i Skatås sjöar-teamet gillar.

Anledningen till att det inte är krav på våtdräkt är att det i slutet av augusti då loppet går är relativt varmt de sjöar som simningarna är i. Det brukar vara 20-22 grader vilket är rätt varmt om man simmar i våtdräkt. Istället kan man då välja att ha en dolme som flythjälp.

I Skatås sjöar är simpaddlar tillåtet men absout inget måste och inget vi rekommenderar till nybörjare.

Våtdräkt, en fördel eller nackdel?

Swimrunner utan våtdräkt i Skatås sjöar

Att simma i våtdräkt kan vara en fördel då det ger bättre vattenläge och därmed snabbare framfart i vattnet. Det kan dock bli väldigt varmt då Skatås sjöar går i insjöar som förmodligen är över 20 grader. Det är också förmodligen lättare att springa utan en våtdräkt på kroppen jämfört med att springa i endast kortbyxor eller liknande. istället behövs det då medföras en dolme eller annat flytobjekt, vilken dock lätt kan sättas runt kroppen och man kan springa obehindrat.

Alltså både fördelar och nackdelar där det i slutändan kanske inte spelar så stor roll vad man väljer.

Leave A Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *